Pokemon Go en zonnenbrandolie
Als je nog niet van Pokémon Go hebt gehoord, dan leef je waarschijnlijk buiten de realiteit van alledag. Het spel waarbij de digitale wereld wordt verweven met de buitenwereld is in zeer korte tijd razend populair. Jong en oud haakt aan.
Rages zijn van alle tijden, denk aan knikkeren en hoelahoepen uit vroeger tijden. Iedereen heeft zo’n hype voorbij zien komen óf er aan meegedaan. Je weet dus hoe zo’n rage effect kan hebben op je tijdsbesteding en je focus. Voor de jeugd van nu is dat niet anders.
Rages: onverantwoord of gevaarlijk?
Is het onschuldig of is het onverantwoord en gevaarlijk? Ik nodig je uit om daar je eigen mening over te vormen. We kunnen ons niet verstoppen voor het succes van Pokémon. Kinderen zullen een grote drang hebben om het spel te spelen, of in ieder geval om het te onderzoeken. Dan is het voor ouders handig om er wel iets over te weten. Ben jij wel een gezwicht voor Sudoku of Tetris of Angry Birds? Heerlijk om steeds een grotere moeilijkheidsgraad te halen. Tot het punt dat je van Tetrisblokjes gaat dromen... Herkenbaar?
Buitenspelen is niet meer zo vanzelfsprekend als een generatie geleden. En waar wij ons vroeger wel eens verveelden, grijpen de kinderen nu snel een beeldscherm.
Voordelen en nadelen van Pokémon GO
Het spel levert wel mooie dingen op. Zo zag ik in een park een verliefd stel zitten, beiden de smartphone voor hun neus. Een jochie van een jaar of 8 kwam schuchter aanlopen. Hij vroeg bedeesd of ze aan het pokémonnen waren. ‘Jazeker’, antwoorde de verliefde knul: ‘En jij? Rode team of blauwe?’ Het jochie antwoordde; ‘Blauw’. De jongeman zei: ‘Tik ‘m aan! Wij ook!’ Vervolgens zaten ze een tijdje met zijn drietjes te kletsen over Lure Modules en Gyms.
Een kennis van mij heeft via Pokémon een hechtere verbinding met haar autistische zoon. Ze vinden elkaar er helemaal in. Mensen in het park gaan gesprekken met elkaar aan. Iedereen komt in beweging. Allemaal top die connectie met elkaar. De politie zet nu zelfs het spel in door drukte te genereren op plekken waar veel inbraken werden gepleegd.
Nadelen kunnen we allemaal bedenken en zien we op het nieuws. Het gevaar in het verkeer, verminderede aandacht voor je omgeving, tijdverslindend... Daarnaast is het “blind” volgen van zo’n gecreëerde hype volgens sommigen angstaanjagend. Wanneer je ergens helemaal in opgaat, is er weinig ruimte over voor een brede maatschappelijke- en kritische blik op de wereld.
Grenzen in de gaten houden
Ouders raad ik aan om vooral nieuwsgierig te zijn naar het spel en hoe je kind er mee omgaat. Volwassenen moeten echt de grenzen in de gaten houden, een kind kan dat nog niet zelf. Dat geldt ook voor spellen als Minecraft, World of Warcraft, Grand Theft Auto. Goed voor de oog-hand coördinatie, goed voor tactisch inzicht. Maar alles met mate! En ga in gesprek over de ervaringen van je kind en praat over gevolgen en over grenzen. Voel goed waar die van jou en van je kind ligt.
O ja, nog een waarschuwing: laat ze zich goed insmeren met zonnebrandolie. Mijn neef (19) die normaal gesproken in zijn kamer bivakkeert, heeft nu én lichaamsbeweging...én verbrande armen van de zon.