Skip to main content

Jan Hein de Jong | Je Helpt Jezelf:  ✓ Kindercoaching ✓ Jongerencoaching ✓ Ouderbegeleiding

Angst is ook gewoon nuttig volgens 8 jarige...

18 februari 2017

Angst is juist nuttig, zegt 8 jarige

Een intelligente jongeman legt heel duidelijk uit: het is heel slim dat je soms bang bent!

We spreken in mijn praktijkruimte over de basis-emoties die mensen hebben. Blijdschap, Verdriet, Angst, Jaloezie, Woede. Zijn 'klacht' is dat hij soms ineens heel boos wordt. 'Het is als een aardbeving', zo zegt hij. Aan de hand van een voorbeeld in zijn klas, legt hij me uit dat er dan dingen gebeuren die hem zo dwarszitten, dat hij dan helemaal los gaat. Met de poppetjes van de karakters van de film "Binnenste Buiten", doet hij voor dat alleen Woede dan nog maar kan praten. Hij kan dan niet meer gewoon denken. Er is geen ruimte meer voor verdriet of blijdschap of wat anders.

Hij gebruikt de poppetjes om bij zichzelf eens na te gaan wat er gebeurt als een andere emotie de baas aan het spelen is over alle anderen. "Nou", zegt hij, "als ik jarig ben, dan ben ik alleen maar blij en dan is er geen ruimte voor verdriet of boosheid. Maar als ik dan naar mijn bed ga is er ook een beetje verdriet, omdat het allemaal weer voorbij is." Zo raken we verder aan de praat. Als ik hem vraag hoe dat met angst zit, zegt hij: "Eigenlijk is het heel handig om angst te hebben. Als je met vriendjes bij de vijver staat en er ligt ijs, dan is het slim om angstig te zijn dat je erdoor gaat zakken. Als je geen angst hebt, dan doe je misschien hele gevaarlijke dingen!".

Terwijl hij praat, ben ik onder de indruk over zoveel pure (eigen)wijsheid. Hij ziet ondertussen de karakters van die film al in zijn eigen hoofd. De afwisseling van emoties is voor hem best duidelijk. En misschien wel het belangrijkste: ze hebben allen nut en ze mogen er allen zijn. Het is even stil, ik zie hem denken...en dan zegt hij: als je iets voelt, moet je dat niet wegstoppen. Want als de juf een druktemaker naar de gang stuurt, dan wordt die alleen maar nog drukker!"